Amatőr Vízilabda torna

A Vízilabdasportért Alapítvány elnöksége soha nem értette, hogy miért nem lehet a vízilabdát tömegsporttá tenni. 2013-ban egy hirtelen gondolattól vezérelve megrendeztük Egerben az első amatőr vízilabda tornát. Akkor öt csapat nevezett. A kitétel csak annyi volt, egyetlen csapatban sem szerepelhet igazolt vízilabdázó, csak aki kedvet érez ehhez a könnyűnek igazán nem nevezhető sport kipróbálásához. A siker mondhatnánk átütő erejű volt, s gyorsan híre ment. Már ott a rendezvényen elhatároztuk, hogy újra megszervezzük az amatőrök tornáját. Arra azonban már a legkevésbé sem számítottunk, hogy több városból érkezik felkérés: legyen náluk is amatőr vízilabda torna. Így 2014-ben már négy helyszínen küzdhettek meg egymással a csapatok. Egerben a strandon, aztán Budapesten a Palatinus fürdőben, majd Balatonfüreden, míg végezetül Bogácson ahol a kiemelkedően sok nevező csapat láttán, már két napos programmá nőtte ki magát az Amatőr VíziLabda TORNA.

Kisebb pálya, kisebb kapu és kisebb labda, de nem kevesebb sportérték és élmény. A pálya mérete 20 x 12 m de általában a helyszínt biztosító strand lehetőségeihez igazodik, a kapu mérete 250 x 80 cm és a játékot 4-es méretű labdával játszuk. A csapatok 5+1 fővel ugranak vízbe a 2 x 5 perc tiszta játékidőre, természetesen korlátlan csere lehetőséggel. Tekintettel arra, hogy a játékélményt, szórakozást és a jó hangulatot tartjuk legfontosabbnak AVL TORNA rendezvényeinken, a játékvezetőink nem tartozik feladatkörébe, hogy mindenáron beleavatkozzon a játékba, és bizonyos szabályokat (vízalatti labda, 2 méter, stb.) is rugalmasabban kezelünk. Részletes szabálykövünket itt olvashatod el. 

Az AVL-TORNA megszervezésével kifejezetten amatőr csapatoknak akarunk játék és versenyzési lehetőséget biztosítani. A nevező csapatok tagjai általában olyan játékosokból állnak akik eddig még csak szurkolni jártak vízilabda meccsekre és sosem próbálták testközelből a sportot, vagy 10-20 éve (vagy mégtöbb), hogy végleg kiszálltak a medencéből és ezen rendezvényeken látják a lehetőséget, hogy újra hódoljanak kedvenc sportjuknak. Az AVL TORNA feladata, hogy biztosítsa számukra, hogy közel azonos képességű és tudású csapatok mérkőzzenek meg egymással, elkerülve azt, hogy profi vagy félprofi játékosokból álló csapat elvegye tőlük a játékélményt. 

A fentiek miatt a nevezési szabályok rugalmasak ugyan, de már a kezdetektől fogva nem fogadjuk el olyan csapatok jelentkezését ahol akár csak egy olyan igazolt (MVLSZ tagaság) játékos is van, aki a tornát megelőző két évben bármilyen vízilabda bajnokágon játékosként részt vett.

Következő AVL TORNA rendezvényeinket itt nézheted meg.